top of page

ånd

3 dager 

Gjennom tre dager utforsker vi meditative kvaliteter i ulike musikkformer - og skaper sammen et rom for utvidet "kirkemusikk" på tvers av genre.

Det blir klassisk kammermusikk, samtidsmusikk, lyrisk jazz, folkemusikk og salmer med utøvere på høyeste nivå.

Det fantastiske estiske koret Vox Clamantis synger musikk av Henrik Ødegaard som kombinerer gregorianske chants med moderne clusterharmonikk på en helt spesiell måte, i verket "Meditations on Mary Magdalena" basert på fragmenter av en Maria Magdalena-messe funnet i Nidaros.  

Indisk-irske Utsav Lal spiller indiske ragaer på flygel. Han har utviklet en helt egen tilnærming til dette, og den autentiske klassiske indiske musikken lyder både kjent og helt annerledes i middelalderkirken og flygelet vårt.

 

Dette settes sammen med norske Ingfrid Breie Nyhus' "Slåttepiano" til en helhet der vi ser på eldgamle musikktradisjoner tolket på moderne flygel. Dette reiser interessante spørsmål om hva essensen av musikalske tradisjoner er, og om hvordan det tempererte klaveret både kan undertrykke, frigjøre, formidle og fornye tradisjoner.

Norsk jazz' kanskje sterkeste saksofonist i skjæringspunktet mellom lyrisk sensibilitet og improvisatorisk kraft - Tore Brunborg - kommer tilbake til Tanum, denne gang sammen med trekkspiller Irene Tillung i et duo-prosjekt som er både nyskapende og vakkert.

Skuespiller Juni Dahr gir oss et oppløftende og sterkt dypdykk i Stein Mehrens mystiske kjærlighetspoesi sammen med den legendariske gitaristen Eivind Aarset og Tord Gustavsen på flygel og elektronikk. Tore Brunborg medvirker også her på saksofon. 

 

Vi opplever musikk skapt i øyeblikket og musikk komponert gjennom århundrene, formidlet av verdensstjerner fra inn- og utland. Kirken er åpen for stillhet, lystenning og klangmeditasjon utenom konsertene.

-

Festivalen ble arrangert første gang i 2019. Den oppstod med utgangspunkt i erfaringene fra musikkmeditasjonene i Tanum kirke som vi begynte med høsten 2018, og fra arbeidet med LysVesper i Sagene kirke i Oslo gjennom flere år. Der har vi fått utvikle nye liturgier med åpnende språk og mye stillhet, og vi har utfordret skillet mellom kunstmusikk og meditasjonsmusikk på ulike måter.

De ulike konsertene og arrangementene er nærmere presentert her på nettsidene.

Konsertene i Tanum kirke har svært begrenset antall plasser; og de som kjøper festivalkort vil ha fortrinnsrett fram til 15 minutter før konsertstart. Det er også mulig å kjøpe enkeltbilletter til konsertene. Liturgiske arrangementer har fri entré og kollekt.

Du er også velkommen til å melde deg som frivillig medarbeider.

Varmt velkommen i pinsen!

Tord Gustavsen

- kantor i Tanum og frilansmusiker

Dype Åndedrag 2024 er støttet av Norsk Kulturråd.

ADKOMST

Tanum kirke er en helt spesiell middelalderkirke i vakre omgivelser og nydelig tur-terring i Bærum, bare 10 minutters kjøring fra Sandvika Kollektiv-knutepunkt. Det vil bli satt opp transport fra Sandvika som man enkelt melder seg på, så beliggenheten skal ikke hindre noen fra å komme! Adressen er Tanumveien 133, 1341 Slependen. 

bottom of page